середу, 14 листопада 2018 р.

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини»



Відповідно до листа Державної наукової установи «Інституту модернізації змісту освіти» від 19.07.2018 року № 22.1/10-2570 з 01 по 31  жовтня  2017 року в Україні відбувся Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини».
У рамках проведення Місячника, враховуючи регіональні та місцеві особливості у шкільних бібліотеках відбулись різнопланові заходи, крім традиційних (ранки, лінійки, виховні години, бібліотечні уроки, круглі столи, книжково-ілюстративні виставки), активно впроваджувались  інноваційні форми, це флеш-моби, флеш-акції, відеоролики, скайп-уроки, вебінар-конференції.
Переважна більшість заходів проходила в активній формі, що стимулювала творчість, ініціативу, самостійне та критичне мислення учнів.
Кожен бібліотечний захід був оригінальним, творчим але усіх їх об’єднувала єдина мета – «Творчість + бібліотека = успіх».
Метою заходів було допомогти дитині:
-        виявити свої здібності;
-        збагатитися  новими знаннями;
-        навчитися творчо мислити і розвивати уяву;
-     прилучитись до культурних і літературних цінностей тощо.
Широке коло інтересів дітей і підлітків знайшло місце в різнобічному тематичному діапазоні творчих об’єднань. Найпоширенішими серед читачів є напрямки: літературний, пізнавальний, екологічний, краєзнавчий, народознавчий.
Поряд із масовими формами роботи бібліотекарів результативними залишаються тематичні та книжково-ілюстративні виставки. Матеріал для них підбирався ретельно і постійно оновлювався.
Бібліотекарі для дітей у своїй роботі звертали увагу на вивчення і задоволення запитів кожного окремого читача, сприяли самоосвіті та творчому розвитку особистості дитини.
На початковому етапі  були розроблені: емблема місячника, план проведення місячника, місце урочистого відкриття, загальна інформація про нього, історію його святкування. Під час місячника на інформаційному стенді шкільної бібліотеки систематично з’являлися коротенькі звіти про проведення тих чи інших заходів, прізвища переможців, результати бліцопитувань тощо.
Використовуючи власні акаунти в соціальних мережах, професійні онлайн-спільноти та блоги, відеосайти та інші інтернет-сервіси бібліотекарі ЗЗСО поширювали інформації та популяризували діяльність своєї шкільної бібліотеки, зокрема проведення місячника.
На момент закриття місячника на стенді були розміщені: лаконічний звіт про перебіг подій місячника; прізвища переможців і лауреатів конкурсів та змагань; прізвища дарувальників книжок, інших матеріальних цінностей, що були передані бібліотеці з нагоди свята.
Підсумовуючи вищеописане хочеться зазначити, що організація та проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом «Шкільна бібліотека – центр творчого розвитку дитини» дав можливість цілеспрямовано здійснювати розвиток творчих обдарувань особистості та підтвердив аксіому, що бібліотека – це те місце, куди діти приходять поспілкуватися, обмінятися думками, почитати, показати свої здібності, проявити свій талант, поділитися цікавими ідеями.
З творчими доробками шкільних бібліотекарів Хмельницької області можна ознайомитись на блозі «Бібліотечна справа» у рубриці «Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек»
Надіслані прес-релізи про заходи, що відбувались під час Місячника оприлюдненні в online-журналі «Вісник Хмельницького ОІППО» 

Шановні колеги, запрошую до ознайомлення!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар