середу, 13 листопада 2019 р.

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек «Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня»




Першочергове завдання сучасної шкільної бібліотеки – це забезпечення умов для інтелектуального, соціального, морального та фізичного розвитку кожного учня, рівного доступу до якісної освіти.
Бібліотеки сьогодні створюють своїм читачам комфортні умови для повноцінного інтелектуального спілкування, сприяють поповненню інформаційного багажу, надають творчий простір для проведення їх дозвілля.
У рамках проведення Місячника, враховуючи регіональні та місцеві особливості у шкільних бібліотеках відбулись різнопланові заходи, крім традиційних (ранки, лінійки, виховні години, бібліотечні уроки, круглі столи, книжково-ілюстративні виставки), творчі зустрічі з видатними особистостями, конкурси дитячих малюнків; активно впроваджувались  інноваційні форми, це флеш-моби, флеш-акції, відеоролики, скайп-уроки, вебінар-конференції.
Кожен бібліотечний захід був оригінальним, творчим але усіх їх об’єднувала єдина мета – «Бібліотека + школа = успіх».
Метою заходів було допомогти дитині:
-        виявити свої здібності;
-        збагатитися  новими знаннями;
-        навчитися творчо мислити і розвивати уяву;
-        прилучитись до культурних і літературних цінностей тощо.
Напрями проведення Місячника
  • Нова українська школа – територія розвитку обдарувань кожного учня
  • Інформаційно-методичне забезпечення становлення та розвитку освітнього простору
  • Формування читацької компетентності учнів у роботі шкільної бібліотеки
  • Національно-патріотичне виховання у контексті «Нової української школи»
  • Бібліотеки – важливі суб`єкти медійно-інформаційної освіти
  • Творчий тандем «бібліотекар + педагог + учень»
Оновлене шкільне бібліотечне середовище – інвестиція в розвиток дитини
До обласного етапу надійшло 156 робіт, з них 53 роботи засвідчують високий рівень науково-теоретичної та методичної підготовки, використання нових форм і методів роботи шкільної бібліотеки для популяризація читання, підвищення освітньої та формування інформаційної компетентності читача. Переважна більшість заходів проходила в активній формі, що стимулювала творчість, ініціативу, самостійне та критичне мислення учнів. Більшість поданих матеріалів актуальні за тематикою, змістовні, оригінальні і демонструють творчий підхід до розкриття теми, мають практичну спрямованість.
Організація та проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом «Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня» у Хмельницькій області дав можливість цілеспрямовано здійснювати розвиток творчих обдарувань особистості, сприяти задоволенню й розвитку інформаційних потреб і запитів користувачів та підтвердив аксіому, що бібліотека – це те місце, куди діти приходять поспілкуватися, обмінятися думками, почитати, показати свої здібності, проявити свій талант, поділитися цікавими ідеями.
З творчими доробками шкільних бібліотекарів Хмельницької області можна ознайомитись на блозі «Бібліотечна справа» у рубриці «Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек» у хмарному середовищі OneDrive за посилання та на каналі youtube




Немає коментарів:

Дописати коментар