вівторок, 28 вересня 2021 р.

Всеукраїнський день бібліотек

Всеукраїнський день бібліотек – професійне свято працівників вітчизняної бібліотечної сфери. Відзначається щорічно 30 вересня, починаючи з 1998 р. Свято започатковано за Указом Президента України від 14 травня 1998 р. № 471/98 «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек», з урахуванням великого внеску бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідності подальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та на підтримку ініціативи бібліотечної громадськості. 

Указ зобов’язує центральні і регіональні органи виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечувати проведення комплексу заходів, спрямованих на підвищення ролі книги у суспільно-політичному та історико-культурному житті України, її громадян, а також на вирішення проблем розвитку бібліотечної справи. 

В. д. б. відзначається передусім як свято всіх громадян, рівних у праві користуватися бібліотеками, їхніми ресурсами та послугами, а також як професійне свято бібліотечних працівників. Ініціатива встановлення свята походить від працівників Національної парламентської бібліотеки України (НПБУ, нині – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого), які у 1997 р. підготували відповідне звернення до органів влади. 

З метою відзначення В. д. б. на належному рівні й вироблення узагальнених підходів до його організації, НПБУ разом з Українською бібліотечною асоціацією (УБА), Інформаційною службою США в Києві та Британською Радою оперативно організувала семінар «Досвід зарубіжних країн у популяризації серед громадськості діяльності бібліотек та їх суспільного значення», який відбувся 30 липня 1998 р. Того ж року НПБУ підготувала і розіслала в книгозбірні методичні поради «Про відзначення Всеукраїнського дня бібліотек». 30 вересня 1998 р. 

В. д. б. було уперше відзначено на загальнодержавному рівні. На урочистому вечорі в Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України, організованому Міністерством культури і мистецтв України, бібліотекарів вітали урядовці, видатні діячі культури, науки, мистецтва, представники громадськості, митці. Кращі бібліотекарі провідних бібліотек отримали відзнаки Президента України, інші нагороди. Того ж дня урочистості відбулися в багатьох бібліотеках країни. 

 

Джерело

Українська бібліотечнаенциклопедія

Немає коментарів:

Дописати коментар