вівторок, 29 березня 2022 р.

Читай, спілкуйся, надихай!

 У Всеукраїнський тиждень дитячого читання  неможливо не акцентувати увагу на читанні вголос.

Основна мета – заохочення молодого покоління до читання книг; занурення дітей у мову та читання, збагачення їх словникового запасу, надання можливості творчого самовираження, розширення кола спілкування.

Адже особистісно-орієнтовна модель освіти, відповідно до концепції Нової української школи, зорієнтована на формування в школярів компетентностей, потрібних для успішної самореалізації в суспільстві, зокрема – уміння читати і розуміти прочитане, уміння висловлювати думку усно і письмово.

Також, що не менш є важливим, враховуючи ту психологічну напругу, яку відчувають діти різного віку, читання має здатність відволікати від тривоги, заспокоювати, дає можливість зануритися у вигадані світи, захистити, хоч на короткий час, від страшної реальності.

Читання вголос – це спосіб взаємодії з оточуючими та можливість передачі своїх емоцій іншій людині разом зі словом, що звучить.

Зокрема.

Поезія - це одна з небагатьох речей, які здатні змінювати світ. Поезія – це наче алхімія слів, яка народжує нові образи і нові сенси. Справжня поезія звучить свіжо і влучно. Вона пробуджує емоції і змушує уяву працювати.

Класична література – це те, що виринає з безодні століть та змушує наші серця калатати. Це твори, які не вмирають, адже в них порушуються актуальні у всі часи питання: кохання й ненависті, добра і зла, правди та брехні, честі та зради. Стаючи дорослими, ми дедалі частіше звертаємося до класики, перечитуємо знані з дитинства шедеври світової літератури і знаходимо там безліч нових моментів.

Сучасна українська література «блукає», шукаючи свій стиль. Сучасна означає актуальна. Не просто така, яка написана в той самий період, коли ми її читаємо, а така, яку потрібно читати зараз. Ми читаємо, впізнаємо в героях себе, своїх знайомих, спостерігаємо за їхнім розвитком у творі, а потім бачимо, чим усе закінчиться і з цього робимо висновки.

Дитяча література – це впевнений старт у доросле життя. Це джерело самопізнання та пізнання нашого великого Всесвіту у всьому його різноманітті. Кожна дитяча книга — це світ із незвичайними персонажами, яскравими картинками та добрими емоціями.

Книжка приходить до дитини разом із казкою. Жоден із жанрів літератури не користується у дітей такою популярністю, як казка. Народжена фольклором, вона несе в собі позитивний приклад етичного ідеалу. Здавна український народ виховував дітей мудрістю народної казки.

Усі люблять гарні історії, байдуже, в якому вони форматі. Їх можна читати самостійно або, притулившись до маминого плеча, слухати на добраніч.

Читання вголос дозволяє познайомити дітей з різними типами книг і розповідей, допомогти їм зрозуміти, які саме книжки подобаються найбільше.

НАЦІЯ, яка ЧИТАЄ — НЕПЕРЕМОЖНА!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар