четвер, 31 березня 2022 р.

Формування характеру підростаючого покоління за допомогою книги

Філософи та письменники у своєму визначенні книги надають їй поетичного забарвлення. Так, І. Франко писав: «Книги – морська глибина: Хто в них пірне aж до дна, Той, хоч і труду мав досить, Дивнії перли виносить».

Дитячі книги - це не тільки література, коли всім весело і не коли все просто і наочно, яскраво та привертає увагу, а коли за допомогою художніх образів, зрозумілих дітям, розповідається про життя, у дитячій літературі перед нами, перш за все, постає яскрава картина світу в різних життєвих ситуаціях.

Основну роль у формуванні та розвитку характеру дитини грає його спілкування з оточуючими його людьми. У властивих для нього вчинках і формах поведінки дитина, перш за все, наслідує своїм близьким. За допомогою прямого навчання через наслідування і емоційне підкріплення він засвоює форми поведінки дорослих.

Приклад для наслідування не обов'язково повинен бути реальним. Це може бути кіногерой або герой літературного твору, що відрізняється глибокою принциповістю і винятковою твердістю характеру, герой війни, передовий науковець тощо.

Крім цього, особливе значення у формуванні характеру має громадська діяльність людини, активна участь у якій розвиває почуття відповідальності перед колективом, сприяє розвитку організованості, витримки, почуття обов'язку.

Найбільш ефективним засобом формування характеру є праця. Сильними характерами володіють люди, що ставлять перед собою великі завдання в роботі, наполегливо домагаються їх вирішення, котрі долають усі виклики, які на шляху до досягнення цих цілей перешкоди, які здійснюють систематичний контроль за виконанням наміченого.

Сьогодні дитячі книжки представлені чималою кількістю жанрів. Усі вони мають своє призначення: естетичне задоволення, засіб виховання, повчання, історичні відомості тощо.

Починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного і інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

Твори Андерсена перекладені більш ніж на 150 мов світу! Чимало з них стали сценаріями до мультиплікаційних фільмів та театральних вистав. Він був неперевершеним казкарем. Зокрема, Андерсен завжди наголошував на тому, що він писав не тільки для дітей, а також хотів, щоб його казки читали і дорослі.

Цитати Ганса Крістіана Андерсена

  • Вартість має не лише сам подарунок, а й те, як його дарують.
  •  Кожен гарний по-своєму! Не всім же бути благородними, треба комусь і справу робити, як кажуть!
  •   Життя саме по собі є самою прекрасною казкою.
  •  Немає більш небезпечнішої зброї проти чорта, ніж чорнило і друкарство: вони коли-небудь остаточно проженуть його зі світу.
  •  У мене маса матеріалу, іноді мені здається, ніби кожен паркан, кожна маленька квітка говорить: «Поглянь на мене, і тобі відкриється історія всього мого життя!» І варто мені так зробити, як у мене готова розповідь про будь-кого з них.
  •  Де не вистачає слів — говорить музика



Дитяча книга є однією з перший найважливіших сходинок до пізнання світу. Читаючи книгу, дитина розвиватиме мислення і уяву. Книга навчить співчувати та співпереживати, збагатить словниковий запас і дасть змогу з користю проводити час.

Слід зазначити, що дитяча література з’явилась не так вже й давно.

До середини 18 століття дітям доводилось читати практично те ж саме, що читали їхні батьки. Надзвичайною популярністю у ті часи користувалися книги Даніеля Дефо «Робінзон Крузо», Джонатана Свіфта «Мандри Гуллівера» і східні казки, такі як «Аладдін» чи «Алі-Баба і сорок розбійників». Виключно дитяча література з’явилася аж через століття, з появою братів Грімм. Їх твори про Сплячу красуню та Білосніжку не могли не привернути дитячої уваги.

Кожна дитяча книга ― це крихітний Всесвіт, маленьке життя. Часом цікава історія може так захопити, що ти ніби з головою занурюєшся у незвіданий простір художнього світу.

Пропонуємо вашій увазі перелік книг, які радять фахівці з мовно-літературної та психологічної галузі прочитати як дітям так і дорослим.

1. Ганс Крістіан Андерсен «Снігова королева»

2. Джоан Роулінг Серія книг про Гаррі Поттера

3. Льюіс Керролл «Аліса в країні Див»

4. Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха»

5. Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»

6. Алан Мілн «Вінні Пух і всі-всі-всі»

7. Доктор Сьюз (Теодор Сьюз Гейзел) «Про Грінча, який украв Різдво!»

8. Туве Янссон «Країна Мумі-тролів»

9. Всеволод Нестайко «Тореодори з Васюківки»

10. Наталя Забіла «Ясоччина книжка».

Імена цих письменників навіки вписані до історії світової культури як тих, хто приніс щось нове в дитячу літературу.

Немає коментарів:

Дописати коментар