середу, 18 жовтня 2023 р.

Як в Україні створюють шкільну літературу та з якими проблемами стикаються автори

На початку 2022–2023 навчального року через брак коштів унаслідок повномасштабного вторгнення в Україні виникла складна ситуація із забезпеченням підручниками, особливо в 5 та пілотних 6 класах НУШ. Наприклад, у 2022 році коштів на друк підручників для 5 класів не було взагалі.

Щоби покращити ситуацію, у 2023 році держава виділила на це 754,9 мільйона гривень, ще частину коштів нададуть донори. Також у МОН повідомили про ще 552,8 мільйона гривень на додрук підручників для 5 і 6 класів.

Втім, задовольнити потребу на 100 % однаково не вдасться. Так, 1 й 10 класи, які цьогоріч теж мали отримати нову навчальну літературу, будуть користуватися старими підручниками. Та зважаючи на те, що навчальні програми для цих класів не змінилися, такий розподіл пріоритетів видається цілком логічним.

Які перешкоди має українське підручникотворення та який шлях проходять шкільні підручники перед тим, як потрапити до рук учнів та вчителів? Про це “Нова українська школа” поговорила з авторами та авторками української навчальної літератури.

Більш детальніше розкрите дане питання на сайті НУШ за покликанням https://nus.org.ua/articles/pidruchnyk-ne-maye-sprychynyaty-strazhdannya-yak-v-ukrayini-stvoryuyut-shkilnu-literaturu-ta-z-yakymy-problemamy-stykayutsya-avtory/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар