пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

Бібліотека НУШ – новий освітній простір




Вже давно на шкільну бібліотеку дивляться не на як книгозбірню – а як центр книги, інформації, спілкування, який надає свої ресурси вчителям, учням і батькам, з метою підтримки освітньої діяльності та розширення її можливостей.
Хочеться відмітити, що реаліями сьогодення є трансформація шкільної бібліотеки, з місця зберігання інформації у бібліотечно-інформаційний центр.
Що ж таке бібліотечно-інформаційний центр? Це структурний підрозділ, що включає фонд книг, різноманітні інформаційні технічні засоби, має в наявності педагогічно зумовлений комплекс обладнання і меблів, читальний зал із робочими зонами, в яких створені умови для індивідуальної роботи та розвитку навчально-пізнавальної діяльності учнів, підвищення професійного рівня вчителів.
Наразі акцентується увага на ролі шкільної бібліотеки в освітньому процесі в умовах реалізації Концепції Нової української школи формуванні бібліотечного простору сучасного шкільного середовища, підвищенні іміджу шкільного бібліотекаря в суспільстві, стратегії розвитку шкільної бібліотеки як сучасного бібліотечно-інформаційного та культурно-просвітницького центру закладу загальної середньої освіти.
Сьогодні бібліотека НУШ – це доступне джерело інформації для учнів, яке забезпечує їх інформаційними ресурсами; місце соціальних комунікацій, де зустрічаються здобувачі освіти різного віку, педагоги.
Рекомендації щодо створення нового освітнього простору. Розділ 5.2. Зовнішній та внутрішній дизайн школи:
      сучасне оформлення та дизайн приміщення, комфортні меблі;
      комп'ютерна зона для он-лайн навчання;
      проектор та екран (можливість використовувати бібліотеку для різних форм організації навчання).

Сучасний бібліотечно-інформаційний простір є соціальним, простором співпраці, відкритим як для учасників освітньої спільноти, так і для громади, частиною якої ця спільнота є.
Варто відмітити, що на Хмельниччині вже діють десятки закладів загальної середньої освіти, де бібліотеки трансформуються у шкільні бібліотечно-інформаційні центри, акумулюють мультимедійні ресурси, мають вихід в Інтернет. Ще більша кількість таких закладів розпочинає або планує розпочати роботу в цьому напрямі.
Особливістю цього прогресу є розуміння керівниками закладів освіти того, що всі інформаційні технології, які використовуються в школі, різноманітні цифрові та друковані засоби інформації тощо мають бути «прописані» саме в бібліотеці. А на бібліотекаря покладено обов’язок управляти цими ресурсами, доповнювати їх тими, що створюються в школі, надавати можливість ефективно їх засвоювати, формуючи та розвиваючи інформаційну грамотність і культуру учнів, вчителів та підтримуючи ефективне використання технологій у самонавчанні й самопідготовці.

Немає коментарів:

Дописати коментар