середа, 16 березня 2022 р.

Тиждень дитячої та юнацької книги у новий час

Шановні колеги, реалії сьогодення не потребують пояснень. 

Все сталося в один день – 24.02.2022.

Бомби, що скидає росія на нашу землю, не тільки руйнують її – вони руйнують наші серця і душі.

Ту біль, яку ми зазнаєм зараз, біль, яка розриває наші серця – залишиться назавжди.

Сьогодні ми сильні. Продовжуємо об’єднуватись заради наших дітей, учнів, читачів.

З 14 березня 2022 року заклади освіти повертаються до навчання.

Шкільна бібліотека є структурним підрозділом закладу освіти, безумовно бібліотечним працівникам потрібно зорганізовувати свою діяльність, враховуючи можливості своєї бібліотеки та закладу освіти до нових умов.

При планування своєї роботи не залишаємо осторонь і такий захід як Тиждень дитячої та юнацької книги.

Щороку останнього тижня березня у бібліотеках України для дітей проходить Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги, з метою прищеплення учням любові до книжки, дбайливого ставлення до неї, виховання потреби у читанні, підвищення інтересу учнів до ролі книжки в суспільному та історично-культурному житті, надання практичної допомоги щодо вибору книжок для читання та їх пошуку в бібліотеці, користування довідковими виданнями та періодикою, підвищення літературного іміджу бібліотеки.

Трішки з історії…

Свято, присвячене книзі з'явилося у час воєнного лихоліття. Перші «Книжкові святкування» відбулися у 1943 році. Ініціаторами виступили автори тих часів, які вирішили поспілкуватися з дітьми і розповісти, як саме пишуться оповідання.

І хоча точкою відліку Книжкових тижнів вважається повоєнний час, але ще у двадцятих роках минулого століття працівники бібліотек влаштовували для своїх маленьких відвідувачів різні веселі заходи. Так, в 1928 році було проведено хід хлопців з барвистими плакатами, на яких були зображені герої улюблених дитячих книжок.

 Отже, в час коли інтенсивний та швидкий розвиток інформаційних технологій, комп’ютеризації, Інтернету набувають все більшої популярності, ціллю заходу є – заохочення  дітей до читання книг та обговорення прочитаного. Адже ніщо не може бути ціннішим за спілкування один з одним.

 

Серед основних бібліотечних заходів /очно, онлайн/ виділяються:

§  літературні читання; конкурси на знання дитячої літератури;

§  майстер-класи, за участю місцевих авторів, діячів; працівників різних професій;

§  презентації письменниками або видавництвами нових книг;

§  книжкові вікторини на знання книг; бібліо-квести;

§  різноманітні виставки літератури;

§  сторітелінг, бібліо-казка;

§  літературна кав’ярня, театральна вітальня, гурткова діяльність різної тематики;

§  бесіди та обговорення новинок дитячої літератури;

§  бібліо- relax, арт-терапія, фотовиставки, виставки малюнків.

 

У нагоді стануть рекомендації Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек – 2016 «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів» 

Також.

Враховуючи сьогоднішні історичні події, не можемо не підтримати методичні поради, що пропонує нам методист науково-методичного відділу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова Ольга Козаченко, яка більшість часу проводить у підвалі, під час обстрілів, але коли вщухає і з’являється можливість, підтримує своїх друзів, колег і робить свою справу, як може. 

Зокрема, пропонує декілька форм масових заходів, які є на часі та будуть корисними користувачам.

Культурна мобілізація – як воєнні події відбиваються на культурі - піснях, літературі, поезії тощо.

Музичний спротив "Все буде Україна" – пісні, що з'явилися за цей час, кавер-версії, що виконують мобілізовані співаки, гра "Пісні, які асоціюються у вас з Україною".

Літературне укриття "Що читати у сховищі" – огляд літератури (веселої пригодницької), яка допоможе дітям під час перебування у сховищі.

Психологічне розвантаження "Тримаймося разом" - дуже важливо розмовляти з дітьми, підлітками про те, що вони відчувають. Це може бути у формі малювання, спільного створення казки, дихальні вправи, які допоможуть зняти напругу тощо.

Все буде Україна!!!

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар